Villa Gemaal Gewande | Oss

Over dit project:

Villa Gemaal Gewande 1863–2016.

“Wonen in een uniek ensemble van een 19e eeuws stoomgemaal met een eigentijdse nieuwbouw.”

Villa Gemaal Gewande is een bijzonder project op een unieke locatie. Het perceel van 1,5 hectare ligt midden in het hoogwaardige landschap nabij het gehucht Gewande en grenst aan een zijde aan de rivieren de Roode Wetering en de Hertogswetering met weidse uitzichten en een intiem bos aan de zijde van de Maas. Op de locatie staat op dit moment alleen nog een vervallen ruïne, de resten van het oorspronkelijke stoomgemaal, lokaal bekend als ‘Gemaal Gewande’. De Gemeente Oss heeft aangegeven dat ze het gemaal graag herbouwd wil zien. De kern van de opgave.

 

De toegang vanaf de Hustenweg via een eigen weg van circa 300 meter wordt gebruikt. De locatie zal uiteraard als natuurgebied gehandhaafd blijven en waar nodig versterkt worden. De kracht van de locatie ligt immers in het wonen in de natuur en de beleving van deze natuurlijke omgeving in de wisselende seizoenen in alle rust en met optimale privacy. Voor het ontwerp zijn een aantal belangrijke uitgangspunten vastgesteld.

 

Alles dient een hoogwaardige kwaliteit te hebben en de in de natuur geïntegreerde gebouwen vormen het hoogtepunt op de locatie. De beeldtaal is rustig en voegt zich passend in de bijzondere kwaliteiten van het landschap rondom met een extrovert karakter zodat er een sterke relatie binnen-buiten is. Het ontwerp heeft klasse en stijl, met een beperkt aantal materialen van hoge kwaliteit, een eigentijdse uitstraling en is perfect gedetailleerd.

 

Het gemaal ligt op een grote terp van circa 4 á 5 meter hoog. De terp is aan de zuidzijde begrenst door een gebogen keermuur voor de overgang naar de lager gelegen Roode wetering en aan de noord-, oost- en westzijde gaat deze glooiend over in het landschap. Het concept van het ensemble bestaat uit het herbouwen van het karakteristiek gemaal als solitair gebouw met al haar eigenschappen en in de oorspronkelijke vorm. Los daarvan is de nieuw te bouwen villa in een moderne eigentijdse strakke vorm haast zwevend op de terp gelegd met grote overstekken aan de oost en west zijde. Beide volumes zijn gekoppeld door een voornamelijk glazen gang. In dit verbindend element bevindt zich ook de entrée met hoofdtrap. Ondergronds in de terp zijn de facilitaire ruimten, het zwembad met wellnessruimte, bioscoop en de gasten slaapkamers. Het daglicht wordt hier verkregen door ramen in de keermuur en uitgekiende openingen in het hellend talud.

 

De routing en de woonbeleving in de villa is gebaseerd op het verbinden van binnen en buiten en zo het landschap integraal onderdeel te maken van de dagelijks leven in de natuur die telkens anders is. Door het vele glas en de open lay-out wordt de natuur naar binnen gehaald en onderdeel van het leven in huis.

 

Belangrijke assen verbinden de ruimten en vormen uitgekiende zichtlijnen naar het landschap. Op de begane grond, het terpniveau, zijn de belangrijkste functies, zoals wonen, eten en slapen gelegen. De ruimten zijn gegroepeerd langs en rondom de gangen die de ruimten verbinden en waarbij vooral de aandacht ligt op de uitgekiende zichtlijnen, de onderlinge relaties, het gebruik, de bezonning en het tuincontact aan de zuidzijde met het ruime terras en het buitenzwembad. Het vele glas aan de zuidzijde speelt hierin een belangrijke rol. Om het daglicht en de zon te reguleren zijn er grote overstekken en overdekte terassen hebben lamellen zonwering.

 

Kenmerkend voor de architectuur is het krachtige samenspel van oud en nieuw, van traditioneel vakmanschap en moderne vormgeving met grote glaspartijen, de sterke horizontale daklijnen met grote overstekken en de lengte ondersteunende elementen tegenover de klassieke verticaliteit van het gemaal.

 

In de materialisering van het gemaal en de keermuur is gekozen voor herbouw in de oorspronkelijke architectuur met wit gekeimd schoon metselwerk, geslempt stucwerk, diepe neggekanten en weg gedetailleerde kozijnen. De nieuwbouw woonvleugel is uitgevoerd glad wit gevel stucwerk, minimale kozijnen en accenten van naturelkleurig hout. Het interieur is in harmonie met de villa ontworpen waarbij de kleurstellingen op elkaar worden afgestemd en binnen en buiten een geheel gaan vormen. Belangrijk is ook de integratie van kunst.

 

Verder uitgangspunt is het inzetten van duurzame materialen en natuurlijke bronnen voor een duurzaam en prettig woonklimaat. De gevels en daken zijn hoogwaardig geïsoleerd en de grote glasoppervlakken hebben tripple beglazing. Overdekte terrassen en automatische zonnedaken in de terrassen zorgen ervoor dat in elk jaargetijde naar eigen wens gebruik kan worden gemaakt van zonnewarmte. Dakoverstekken in combinatie met screens zorgen waarnodig voor ongewenste opwarming.

 

Voorop staat een zeer efficiënte energiehuishouding die zal bestaan uit een warmtepomp, een luchtbehandeling met warmte terugwinning en zonnepanelen en deze te optimaliseren in combinatie met een zeer goed gedetailleerde gebouwschil. Via domotica met centrale touchscreens en afzonderlijke bedieningselementen in de ruimten of via mobiele apparaten kunnen alle systemen in het huis en op afstand bediend worden. De installaties worden zoveel als mogelijk uit het zicht geplaatst achter verhoogde dakranden.

 

Alles is, tot in het kleinste detail, ontworpen en er zal niets aan de toeval overgelaten worden, waardoor er straks met recht sprake is van een exclusief maatkostuum met optimaal wooncomfort op een van de mooiste plekken in Noord-Brabant.

Gemaal Gewande 's Hertogenbosch

Eerste schets 2015

Het boograam in het bestaande gemaalde. Spectaculair uitzicht.

Datum

Design, 2015-2016

Ontwerp

Loek Stijnen

Opdrachtgevers

Particulier

Bekijk onze andere projecten:

K-House | Venray

K-House | Venray
N-House | Dorst
Villa FR. | Venlo