title

PORTFOLIO

 

Tandartsenpraktijk Didam

Categorie: 11. (Tand)-Artsen, 13. Stedenbouw

Tandartsen Van den berg en Klasen, Didam

Architectuurprijs Achterhoek

ArchiPrijsAchterh_2 Architectuurprijs Achterhoek 2002. Nominatie voor een tandartsenpraktijk te Didam.

Andere tandartsenpraktijken

Tandarts Quadvlieg HeerlenTandartsenpraktijk Quadvlieg Heerlen

Datum

2001

Toelichting

Ontwerp en uitvoeringsbegeleiding voor een moderne eigentijdse tandartsenpraktijk inclusief interieur en tuin.

Het project is gelegen op een markante locatie aan de rand van Didam. De groenstrook aan de rotonde bleek de aangewezen plek om de praktijk te realiseren. Door de groenstrook loopt een fietspad die de woonwijk ontsluit en de begrenzing vormt van het terrein aan de achterzijde en linkerzijde. De rechterzijde wordt begrenst door een middelhoge begroeiing van de tuin van het buurperceel. De voorzijde grenst aan de Kievietstraat. De situering centraal in dit voormalig openbaar groen vraagt om een paviljoenachtig gebouw met 4 beeldbepalende gevels, een hoofdentree in aansluiting op de openbare weg en een achterentree aansluitend op het fietspad en de secundaire ontsluiting van de woonwijk.

Het was onze intentie om een in het oogspringend gebouw te ontwerpen, dat zich afzet tegen de achterliggende traditionele woningbouw van het gebied en een beeldbepalend gezicht geeft naar de rotonde.
Het ontwerp kenmerkt zich door zijn luchtige sculpturale vorm in blauw stucwerk met een speelse ondertoon. Binnen deze consequent gaaf bewegende vorm zijn ramen en toegangsdeuren geplaatst , waardoor een zeer extrovert gebouw ontstaat, met een duidelijke relatie binnen-buiten, zonder het aspect privacy uit het oog te verliezen.
In de doorsnede vormt de bewust gekozen driedeling een programmatische indeling. De “oostzone” met hoge ruimten en grote glaspartijen ten behoeve van entrees en overblijfruimte. De ‘middenzone’ met balie, wachtruimte, kantoor, techniek en toiletten en de ‘westzone’ met vier identieke behandelkamers.

De opdrachtgevers hebben bewust gekozen voor onze architectuur. Het geheel, inclusief interieur en tuin, is door een hand ontworpen. Deze keuze en de bijzonder prettige samenwerking hebben geleid tot een totaalconcept met dit opmerkelijke resultaat.

Deel dit met een vriend !