title

PORTFOLIO

 

G-house | Villa aan de Reeuwijkse Plas

Categorie: 01. Villa's en woonhuizen

Over

“G-house, villa met gastenverblijf aan de Reeuwijkse Plas”

De villa is gelegen aan de Reeuwijkse Plas in een dorp bij Reeuwijk dat in hoofdzaak bestaat uit een smalle doorgaande weg met voornamelijk ruime vrijstaande woningen op door sloten gevormde “eilanden” in het water. De kracht van de locatie ligt in het wonen aan het water en de beleving van deze natuurlijke omgeving in de wisselende seizoenen.
Met het gereedkomen van de villa gaat een lang gekoesterde droom van onze opdrachtgevers in vervulling. De voorliefde voor het water loopt namelijk als een rode draad door hun leven.

G-house, villa aan de Reeuwijkse Plas

De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp zijn de natuurlijke kwaliteiten van de omgeving, de relatie met het water, een tijdloze abstracte minimale vormgeving en een state of the art materiaal gebruik met zeer hoog detailniveau. Daarnaast diende de villa uitermate duurzaam en levensloopbestendig te zijn met ruimte voor inwonende verzorging op termijn.

Bepalend voor het bouwen aan de plas op deze plek zijn de strenge voorschriften qua bebouwd oppervlak, de gelimiteerde bouwhoogte en dat vanaf de straat de doorkijkjes richting het water behouden dienen te blijven. Het resultaat is een fraai ensemble van villa met buitenberging, die grotendeels is onderkeldert, en een vrijstaand gastenverblijf met dubbele garage en boothuis.

De indeling van de villa wordt bepaald door de ligging van het kavel aan het water. Bij binnenkomst in de ruime centrale hal wordt dit direct duidelijk door de weidste beleving richting de plas. Aan de zuidzijde liggen de belangrijkste woonvertrekken zoals de woonkamer, de eetkamer en de keuken die met grote minimalistische raampartijen het dialoog aangaan met het landschap. De hoekramen zijn zodanig uitgekiend dat deze de lijnen van het water volgen. Het aangrenzende overdekte terras versterkt met haar horizontale lijnen deze weidsheid maar zorgt er ook voor dat de hoge zomerzon wordt geweerd, terwijl in het voor- en najaar de welkome warmte van de lager staande zon wordt benut. Belangrijk in het spel van uitzicht en privacy is zeker ook de uitgekiende patio met driezijdig glas die niet alleen contact met de straat mogelijk maakt vanuit de woonkamer maar ook zicht geeft op de slaapkamer en vice versa vanuit de slaapkamer uitzicht biedt richting het water. Aan de patio ligt de master bedroom met een eigen walkthrough closet en ruime badkamer. Op de begane grond bevinden zich verder twee werkkamers en een tweede slaapkamer met eigen badkamer die op termijn geschikt is voor inwonende zorg.

De routing en de woonbeleving in de villa is gebaseerd op het verbinden van binnen en buiten en het landschap integraal onderdeel te maken van de dagelijks leven aan het water dat telkens anders is. Door het vele glas en de open lay-out wordt het water onderdeel van het leven in huis.

Het souterrain is bereikbaar met de huislift maar ook via de open trap in de centrale hal. Hier zijn, naast de technische ruimte en bergingen, de derde en vierde slaapkamers gelegen en de wellness ruimte met zwembad, jacuzzi, sauna en sanitaire ruimten.

Aan het begin van de uitvoering is besloten om het naastgelegen perceel aan te kopen waarop het gastenverblijf is gebouwd. Voordeel was dat ook voor de toekomst de privacy in zijtuin van de villa werd gewaarborgd. Daarnaast heeft het gastenverblijf een dubbele garage en boothuis gekregen omdat dit niet paste binnen het maximaal te bouwen volume van de villa. De hoekverdraaiing van het gastenverblijf speelt in op de bestaande bebouwing en maakt de zijtuin van de villa aan de straatzijde meer besloten en opener naar het water. De indeling van het gastenverblijf volgt primair het concept van de villa waarbij ook hier de relatie met het water een hoofdrol speelt.

Kenmerkend voor de architectuur zijn de mooie zichtlijnen, de ruimtelijkheid en de sterke relatie binnen-buiten die volledig is afgestemd op de locatie, de bezonning en de prachtige tuin aan het water.
De combinatie van materialen en de krachtige omlijningen van de grote glaspartijen alsmede de overstekken en sculpturale vormen zijn de blikvangers van dit droomhuis.
De materialen zijn beperkt tot wit geïsoleerd gevelstucwerk in combinatie met zwarte aluminium kozijnen en voor het gastenverblijf als enig toegevoegd materiaal geprepatineerd zink in een licht grijze kleur. De villa is maatwerk met een traditionele bouwmethodiek en gezien de locatie aan het water in een veengebied zijn de in de grond gelegen delen van de woning uitgevoerd met zeer gespecialiseerde funderings- en uitvoeringstechnieken.

Bouwput Reeuwijk

De tuin inclusief verhardingen en de bijzondere, speciaal naar eigen ontwerp, gemaakte toegangspoorten zijn eveneens in een hand door het bureau ontworpen.

Het interieur is volledig in harmonie met de villa en past perfect bij de minimalistische esthetiek die de opdrachtgevers nastreefden. Strak en puur design gecombineerd met zeer hoogwaardige materialen.
De binnenafwerking is minimalistisch strak, met lichte vloeren die buiten zijn doorgezet in terassen en randen, hardglazen deuren en maatwerk kastenwanden en geintegreerde deuren in deels een stoere donkere aluminium met een warme look en feel en witte kastenwanden waar deze in de wand moeten op gaan.
De keuken is maatwerk van Bulthaup.
De badkamers zijn van de hand van van Jos van Zijl en zijn eigen sanitair lijn. Daarnaast verzorgde Jos de tegelwerken en glazen wandbekledingen, de binnendeuren van Rimadesio, diverse interieurinrichtingen en samen met Boley de open haard.
Het verlichtingsplan is naar eigen ontwerp van het bureau waarbij vooral veel aandacht is besteedt aan de integratie van alle bijkomende onderdelen in het plafond zoals speakers, luchtspleten, signaleringen e.d. De gekozen armaturen zijn voornamelijk van Deltalight.

Automatisering en Energie:

Dankzij de toegepaste domotica kunnen alle systemen en installaties bediend worden. Via centrale touchscreens en afzonderlijke bedieningselementen in de ruimten of via mobiele apparaten kunnen alle systemen in het huis en op afstand bediend worden. De villa is voorzien van een warmtepomp met aardwarmte in combinatie met een cv systeem en een luchtbehandeling met warmte terugwinning. De duurzame warmte via vloerverwarming zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de winter en koeling in de zomer en is in elke kamer afzonderlijk te reguleren.

De gevels en daken zijn hoogwaardig geïsoleerd en de grote glasoppervlakken hebben tripple beglazing. Overdekte terrassen en automatische zonnedaken boven het ochtendterras en de patio zorgen ervoor dat in elk jaargetijde naar eigen wens gebruik kan worden gemaakt van zonnewarmte. De lichtstraten, die een bijzondere beleving aan de ruimtes geven, zijn voorzien van zonwerende beglazing. Door de installaties te optimaliseren en een zeer goed gedetailleerde gebouwschil te maken is een zeer energie-efficiënte en comfortabele woning gerealiseerd.

Alles is ontworpen en er is niets aan de toeval overgelaten. Daardoor is er met recht sprake van een exclusief maatkostuum met optimaal wooncomfort.

G-house, villa aan de Reeuwijkse PlasBegane Grond
G-house, villa aan de Reeuwijkse PlasSouterrain
G-house, villa aan de Reeuwijkse PlasDoorsnede
G-house, villa aan de Reeuwijkse PlasDoorsnede
G-house, villa aan de Reeuwijkse PlasDoorsnede
 
 
 

Deel dit met een vriend !