title

PORTFOLIO

 

Appartementencomplex Sittard

Categorie: 04. Appartementen, 07. Woongebouwen

De Sjmeed te Sittard-Geleen

Datum

Design 2002, gereed 2004

Toelichting

Ontwerp en uitvoeringsbegeleiding van een appartementencomplex te Sittard-Geleen.

Sittard staat bekend als een gezellige en gastvrije stad in het zuidelijk deel van Limburg. Het centrum toont het typische karakter van een stad, welke wordt gekenmerkt door een stijlvolle mix van verleden en heden. Sittard heeft als stad meer aspecten. Het is een moderne stad met goede voorzieningen op gebied van gezondheidszorg, handel, verkeer en vervoer. Ook op het gebied van onderwijs, sport en recreatie biedt de stad een scala aan mogelijkheden voor jong en oud.

Het nieuwbouwplan is gelegen in het zuidwestelijk deel van Sittard aan de doorgaande Rijksweg vanuit Geleen, de toekomstige Rijkswegboulevard, op 15 minuten loopafstand van het centrum en op 5 minuten loopafstand van het stadspark.

De situatie ter plaatse van de Rijksweg 120-122 kenmerkt zich door de aan beide zijden gelegen authentieke jaren 30 bebouwing en de knik in de bebouwing langs de Rijksweg in verband met de aansluitende kromstraat. Het stedelijk wonen op deze locatie is vertaald in een modern en eigentijds vrijstaand complex waarbij veel aandacht is besteedt aan de inpassing in en de ritmiek van het straatbeeld. De bebouwing bestaande uit 3 bouwlagen en een gedeeltelijke 4de bouwlaag (penthouse) ligt qua voorgevel terug ten opzichte van de Rijksweg en in lijn met de naastgelegen bebouwing. De bebouwingsdiepte is van dien aard dat er geen hinderlijke inkijk naar de achtergelegen tuinen is en dat het parkeren, alleen bestemd voor de bewoners, achter en naast het complex op eigen terrein gerealiseerd kan worden. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen in twee kleuren met naturelkleurige houten kozijnen. Het woonconcept voor de 13 appartementen is bedacht rondom een centraal inpandig gelegen trappenhuis met lift van waar uit tevens de in het souterrain gelegen bergingen en fietsenstalling bereikbaar zijn. De hoofdentree bevindt zich in de rechterzijgevel en is tevens vanuit het achterterrein bereikbaar. De eerste woonlaag is circa 1 meter boven het maaiveld getild waardoor de appartementen op de begane grond de nodige privacy hebben. Per bouwlaag zijn 4 appartementen ontworpen, variërend in oppervlak, waarbij steeds 2 appartementen georiënteerd zijn naar de Rijksweg (straatzijde) en twee naar het groene achtergebied (tuinzijde). Opvallend zijn hierin de plattegronden waarbij de diverse ruimtes op een interessante manier gesitueerd worden en vanuit de woonkamer toegang geven tot een ruim terras. Op de 4de bouwlaag is een ruim penthouse ontworpen met rechtstreekse toegang vanuit de lift en een riante buitenruimte met uitzicht over de boulevard. Het wooncomplex is met zorg ontworpen en wordt gebouwd met materialen van uitstekende kwaliteit. Aan de veiligheid wordt veel aandacht besteed.

Deel dit met een vriend !